7. Egészségügyi kérdések | laborvizsgálatok

A program endokrinológus, belgyógyász szakorvosa
Dr. Márián Alexandra rendelése:
XIII. Budapest, Katona József u. 41. III. 16.
Telefonszámok: 06 (1) 782-8583, 06 (30) 651-2686
Rendelési idő: telefonon történő konzultációs időpontot kell kérni
A konzultáción ne feledd jelezni, hogy duciforradalom kedvezményed van. 20.000 Ft helyett 15.000 Ft-os konzultációs díjra vagy jogosult.
Légy egészséges, keress megoldást az endokrin és hormonális problémáidra!
Vizsgálatok, amelyeket érdemes elvégeztetni, ha 100 kg feletti az induló súlyod, nehezen tudsz fogyni, indokolatlanul vagy állandóan éhes vagy fiziológiai tüneteid miatt szükségét érzed.
- Inzulinrezisztencia: 3 pontos cukor-, és inzulinterhelés, D-vitamin, CRP, vas, általános vérkép
- Pajzsmirigy: TSH, T3, T4, AntiTpo (és ultrahang), koleszterin, általános vérkép
- Emésztőrendszer: általános vérképben: GOT, GPT, Gamma GT, Alkalikus foszfatáz, Amiláz, húgysav, totál bilirubin
Részletes labordiagnosztika
Hízás, illetve a zsírsejtek gyarapodása okán a szervezetben - különösen állandósult fogyás/hízás folyamatok következtében - bármikor kialakulhat olyan hormonális elváltozás vagy egészségügyi érték romlás, amely észrevétlenül lappang (akár társbetegségeket is magával rántva). Így első lépésként érdemes tisztában lenned az életmódváltás tervének elkészítése előtt, hogy milyen az egészségügyi állapotod. Ha teljes, átfogó képet szeretnél kapni, akkor egy mindenre kiterjedő vérvizsgálat-csomagot is kérhetsz. A legegyszerűbb ezeket magánlaborokban, várakozás nélkül elvégeztetni, de itt számolnod kell sok tízezer forintos költségre. A háziorvosok, endokrinológus orvosok segíthetnek abban, hogy eljuthass megfelelő szakrendelésekre, laborokba, kórházakba, ahol sokkal olcsóbban vagy TB alapon elvégeznek bizonyos vérképelemzéseket.
Az elhízással kapcsolatos mindenre kiterjedő vérvétel vizsgálatok széles palettáján összegyűjtöttem, hogy milyen laborvizsgálat milyen értékeket vizsgál és mire valók ezek. Ha gyanakszol bármilyen problémára, így könnyebb átgondolnod, miről érdeklődj háziorvosodnál, szakorvosodnál vagy magán laborokban.
Áttekintheted a következő csomagokat, amelyek a hízással kapcsolatos aggályokra megfelelő válaszokat adhatnak. Fontos, hogy ezek csak a vérképpel kapcsolatos eredményekre vonatkoznak.
- nagyrutin
- kisrutin
- nőgyógyászati hormonvizsgálatok
- inzulinrezisztencia és cukorbetegség
- PCOS panel
- pajzsmirigy panel
- vérszegénység
- anyagcsere vizsgálat
- teljes hormonvizsgálat (teljes pajzsmirigy, mellékvese, agyalapi mirigy, vese hormonok, vérnyomást szabályozó hormonok, vitamin szintek, növekedési hormonok, egyéb hormonok)
1. Általános laborvizsgálatok
Nagyrutin vérvizsgálat tételei
- teljes vérkép - benne fehérvérsejtszám, fehérvérsejt fajták (monocyta, lymphocyta, eosynophil granulocyta, basophil granulocyta) száma és aránya, vörösvérsejtszám, hemoglobin szint, hematokrit, trombocitaszám,
- süllyedés,
- CRP,
- vércukor,
- húgysav,
- ionok (klorid, nátrium, kálium),
- koleszterin (benne összkoleszterin, HDL, LDL, non-HDL),
- triglicerid,
- májfunkció (GOT, GPT, GGT, AP, LDH),
- vesefunkció (kreatinin, karbamid, eGFR),
- össz- és direkt bilirubin,
- CK (kreatinin-kináz),
- TSH
- teljes vizelet (és üledék)
Kisrutin vérvizsgálat tételei
- teljes vérkép - benne fehérvérsejtszám, fehérvérsejt fajták (monocyta,limphocyta, eosynophil granulocyta, basophil granulocyta),
- süllyedés
- vércukor
- húgysav
- ionok (nátrium, kálium)
- vese funkció (karbamid, kreatinin, eGFR)
- májfunkció (GOT, GPT,GGT,AP, LDH)
- összkoleszterin
- triglicerid
- bilirubin
2. Nőgyógyászati hormonvizsgálatok
Női hormon panel elemei
ösztradiol, luteinizáló hormon (LH), prolaktin,
folliculus stimuláló hormon (FSH), progeszteron
A női hormonoknál általában ciklushoz igazított vérvételi időzítés szükséges.
Mit jelentenek ezek a hormonok?
Ösztradiol
Főleg a petefészekben és a méhlepényben termelődik. Elengedhetetlen a peteéréshez, terhességhez, fogamzáshoz, csontállomány megőrzéséhez az ösztradiol megfelelő szintje. Részt vesz a koleszterin szabályozásában és a másodlagos nemi jellegek kialakulásában. Az ösztradiol termelés a menopauza idején szabálytalanná vállhat és akár szünetelhet is.
LH (sárgatest serkentő hormon)
A sárgatest serkentő hormon az agyalapi mirigy elülső lebenyében termelődik. A luteinizáló hormon idézi elő a peteérést, továbbá a petefészekben stimulálja a hormonok termelődését. Menstruációs zavarok, meddőség, menopauza fennállása esetén, valamint petefészek rendellenességek kivizsgálásában segít az LH szint ellenőrzése.
Prolaktin
Nőkben általában magasabb értékben található, mint a férfiaknál. Terhesség során a prolaktin szint akár a 10-20 szorosára emelkedik, majd szoptatás időszaka alatt fokozatosan visszaáll a normál értékre. Segíti a tejelválasztást és a szülés után gátolja, hogy a nőknél beinduljon a nemi ciklus. A magas érték hátterében állhat például csökkent pajzsmirigyműködés, vese, máj elégtelenség, stressz, vagy gyógyszerek is.
FSH (follikulus - stimuláló hormon)
Az FSH a normál működéshez elengedhetetlen a nőknél és a férfiaknál egyaránt, de a szervezetben történő kiválasztási folyamat nagyon eltér a két nem esetében. A petefészek tüsző érését és a petefészek hormon elválasztását serkenti. Általában az emelkedett FSH szintet meddőségi kivizsgálások során szokták kérni az orvosok. Emelkedett FSH oka lehet például menopauza, petefészek fejlődési rendellenesség hatása.
Progeszteron
Legnagyobb szerepe, abban van, hogy felkészítse a női szervezetet a terhességre. Előkészíti a méhet a petesejt beágyazódására. A vizsgálata segít feltárja a következő problémákat: meddőség oka, ovuláció idejének megállapítása, normál terhesség követése, méhen kívüli terhesség kimutatása.
3. Betegség- és tünetspecifikus laborcsomagok
Inzulinrezisztencia és vércukor vizsgálat
Milyen vizsgálatok vannak erre?
- 2 pontos, melynek során 0 és 120 percnél történik vércukor- és inzulinszint ellenőrzése.
- 3 pontos, melynek során 0, 60 és 120 percnél történik vércukor- és inzulinszint ellenőrzése.
- 4 pontos, melynek során 0, 30, 60 és 120 percnél történik vércukor- és inzulinszint ellenőrzése.
- 5 pontos, melynek során 0, 30, 60, 90 és 120 percnél történik vércukor- és inzulinszint ellenőrzése.
- 6 pontos, melynek során 0, 30, 60, 90,120 és 180 percnél történik vércukor- és inzulinszint ellenőrzése.
Menete
Az inzulinrezisztencia vizsgálat a vércukor aktuális szintjét meghatározandó gyorsteszttel kezdődik. 7,0 mmol/l felett szakmailag a terhelés ellenjavalt. Vagyis csak akkor vesznek vért ismételten a többi perces terheléshez, ha éhgyomros vércukorszinted nem haladja meg ezt az értéket.
Az első vérvétel az ún. nulladik perces minta, melyet 75 g vízben feloldott glükóz elfogyasztása követi. A glükóz elfogyasztását követően meghatározott időpontokban történnek a vérvételek. Legáltalánosabb, hogy 60. és 120. percben, de van, amikor kezelőorvos részletesebb görbét szeretne látni, így 30. és 90. percben is lehetséges vérvétel. Minden vérvételi mintából meghatározásra kerül a vércukor- és inzulinszint.
A vizsgálat felkészüléssel, adminisztrációval együtt 2,5 órát vesz igénybe. A vizsgálatot mindig a kora reggeli órákban végzik. Az inzulinrezisztencia vizsgálat éhgyomorra történik, ez azt jelenti, hogy az inzulinrezisztencia vizsgálat előtt 10 órán keresztül nem szabad enned és inni is csak vizet szabad. A vizsgálat ideje alatt étkezni, vízen kívül más folyadékot fogyasztani nem szabad. A vizsgálat ideje alatt a pár lépéses váróteremben közlekedést kivéve mozogni nem szabad (mivel a szervezet energiafelhasználásának nagy részét az izom teszi, a mozgó izom jelentősen befolyásolhatja a vérglükóz és inzulinszintjét).
PCOS panel
PCOS panel javasolt rendszertelen vagy kimaradó menstruáció, súlyproblémák, pattanásos bőr, nagy mértékű hajhullás, emelkedett inzulinszint esetén.
PCOS panel elemei
- ösztradiol
- luteinizáló hormon (LH)
- follikulus stimuláló hormon (FSH)
- SHBG
- progeszteron
- szabad és biológiailag aktív tesztoszteron (+SHBG)
- albumin
Pajzsmirigy panel
Pajzsmirigy laborvizsgálat javasolt rendszeres, éves egészségszűrés, hízás, fogyás, fáradékonyság, nyelési nehézség, hangulatingadozások, gyakori vetélések, kézzsibbadás, bőrszárazság, meddőség esetén.
Pajzsmirigy hormon vérkép panel tartalma:
- TSH
- T3
- T4
- Anti-TPO
- Thyreoglobulin
További pajzsmirigy laborvizsgálatok
Az általános paraméterek mellett reverz T3, TBP (tyroxin kötő fehérje), pajzsmirigy ultrahangvizsgálat is lehetséges orvosi kérésre.
Vérszegénység panel
Vérszegénység panel javasolt általános, éves egészségi szűrés esetében, extrém fáradékonyság, sápadtság, koncentrálóképesség csökkenése, szédülés, fülzúgás, álmatlanság, ingerlékenység esetén, illetve, ha D-vitamin hiányod van.
Vérszegénység panel tartalma
- vérkép-benne fehérvérsejtszám, fehérvérsejt fajták (monocyta,limphocyta, eosynophil granulocyta, basophil granulocyta)
- vas, transzferrin, ferritin
- folsav
- B12 vitamin
- süllyedés
- CRP
- össz és direkt bilirubin
Anyagcsere vizsgálat
Anyagcsere vizsgálata javasolt általános, éves egészségszűrésre, hasi panaszok, menstruációs zavarok, súlyproblémák esetén.
Az Anyagcsere vizsgálat elemi
- összkoleszterin
- LDL
- HDL
- triglicerid
- vércukor
- hemoglobin A1c
4. Teljes hormonvizsgálatok
teljes pajzsmirigy, mellékvese, agyalapi mirigy, vese hormonok, vérnyomást szabályozó hormonok, vitamin szintek, növekedési hormonok, egyéb hormonok
Az alábbi hormonvizsgálatokat tudják elvégezni laborokban:
- Pajzsmirigy hormonok
- T3
- T4
- rT3
- TSH
- Thyreoglobulin
- Nemi hormonok és kapcsolódó laborvizsgálatok
- Ösztradiol
- Progeszteron
- 17-OH progeszteron
- Androszténdion
- DHEA-szulfát (DHEA-S)
- Luteinizáló Hormon (LH)
- Sexual Hormon Binding Globulin (SHBG)
- Tesztoszteron
- Follikulus Stimuláló Hormon (FSH)
- Agyalapi mirigy hormonok
- ACTH
- Növekedési hormon (HGH)
- Prolaktin
- Mellékvese, vese hormonok
- Kortizol
- Napi kortizol görbe
- Aldoszteron
- Renin
- Egyéb hormonok
- Anti-Müllerian Hormon (AMH)
- D vitamin
- Human Chorio-Gonadotropin (HCG)
- Inzulinszerű növekedési faktor (IGF) I
- Inhibin B
- Inzulin
- Vizelet VMA ürítés
- Vizelet 5HIAA ürítés
5. Ételintoleranciák és ételallergiák
Ételallergia
A vérvizsgálatokon túlmenően számos olyan nehezítő körülménnyel élünk együtt nap mint nap, amelyek rontanak kedélyállapotunkon, folyamatosan kellemetlen érzetet okoznak és a táplálkozásban kedvünket szeghetik. Egészségügyi problémákat és hormonális elváltozásokat is előidézhetnek.
Az ételallergia (táplálékallergia) egy specifikus, a problémát okozó élelmiszer vagy azt tartalmazó ételek fogyasztása után jelentkező tünet-együttes. Az élelmiszerallergia immunreakcióval jár, mely mindig reprodukálható (előidézhető). Bármely életkorban, de legtöbbször gyermekkorunkban fény derül rá. Az ételallergia tünetei nem csak az emésztőrendszert érinthetik. Olyan panaszok is jelentkezhetnek, melyek más betegségekre jellemzőek, ezért mindig fontos a szakorvosi konzultáció. A leggyakoribb allergiát okozó élelmiszerek: tej, tojás, földimogyoró, búza, szója, diófélék. Az ételallergia tünetei az igen enyhétől a súlyosig terjedhetnek. A tüneteket kiváltó ételmennyiség emberről emberre változhat.
Az ételallergia tünetei lehetnek:
- ekcéma, csalánkiütés, bőrpír, bőrduzzanat
- száj körüli irritáció, arc- és/vagy torokduzzanat
- végtagduzzanat
- hasfájás, haspuffadás, bélgázosodás, büfögés, székrekedés, hasmenés, hányás
- nehézlégzés
- orrviszketés, orrfolyás, tüsszögés, ismétlődő felső légúti tünetek
- savós középfülgyulladás
Az ételallergia a felnőttek kb. 1 százalékát, a gyermekek 7 százalékát érinti. A gyermekkori ételallergiát az érintettek jelentős része 5-10 éves korára kinövi. Sokszor családon belüli halmozódást mutat, ami az öröklődési lehetőséget veti fel.
Hogyan tudhatod meg, mire vagy allergiás?
IgE alapú ételallergia vizsgálattal, amelyből többféle létezik. Vizsgálnak 20-30-40 tételt vagy akár komplexebb csomagokat is kínálnak a laborok, ahol több mint 200 vizsgált tétel az alapja a vizsgálatnak.
A leggyakoribb IgE 40 vizsgálat általában ezekre terjed ki: disznóhús, marhahús, birkahús, paradicsom, sárgarépa, burgonya, mustár, tőkehal, rák, kék kagyló, tonhal, lazac, kivi, mangó, ananász, alma, őszibarack, tehéntej, alfa-laktalbumin, béta-laktoglobulin, kazein, szezámmag, élesztő, zeller, mogyoró, paradió, mandula, kókuszdió, földimogyoró, tojás, kecsketej, rozsliszt, zab, kukorica, hajdina, búzaliszt.
Az IgE 30 vizsgálat általában ezekre terjed ki: bromelain, HR peroxidáz, ascorbat oxidáz, földimogyoró, szójabab, mogyoró, dió, rák/garnéla, tőkehal/lazac, tintahal/kagyló, borsó, sárgarépa, zeller, alma, narancs, kivi, burgonya, búzaliszt, rozsliszt, paradicsom, étkezési paprika, hagyma, mangó, banán, tojásfehérje, tojássárgája, tej, lactoalbumin, lactoglobulin, kazein.
Az IgE 20 vizsgálat általában ezekre terjed ki: tojás, tehéntej (alfa-laktalbumin, béta-laktoglobulin, kazein), tőkehal, búzaliszt, földimogyoró, szója, paradicsom, sárgarépa, burgonya, narancs, alma, banán, őszibarack, szezámmag, marhahús, rák, kivi, zeller, mandula, mogyoró.
Ételintolerancia
Az ételintolerancia - a táplálékallergiával ellentétben - nem jár immunreakcióval, de mindig reprodukálható (előidézhető). Intolerancia esetén egyéb mechanizmusok, pl. enzimhiány állnak a tünetek hátterében. A tünetek nagyon hasonlóak az ételallergia tüneteihez.
Hogyan tudhatod meg, milyen ételre van intoleranciád?
IgG alapú ételintolerancia vizsgálattal mutatható ki.
A vizsgálat legtágabb tételei:
Tej, tejkészítmények: α- lactalbumin, β-lactoglobulin, bivalytej, juhtej, kazein, kecsketej, tehéntej, tojásfehérje, tojássárgája.
Halak, tenger gyümölcsei: ajóka, alga espaguette, alga spirulina, alga wakame, angolna, csiga, parti csuka, fekete sügér, fekete tőkehal, fésűs kagyló, foltos tőkehal, garnélarák, hering, homár, hüvelykagyló, kacsakagyló, kardhal, kaviár, kék kagyló, kemény- vagy pénzkagyló, lazac, lepényhal, makréla, naphal, osztriga, ördöghal, pisztráng, polip, ponty, rombuszhal, sügér, szardínia, szívkagyló, tarisznyarák, tintahal, kalamári tintahal, szépia, tonhal, tőkehal.
Gyümölcsök: alma, ananász, avokádó, banán, citrom, cseresznye, datolya, eper, faeper, fekete áfonya, fekete ribizli, füge, görögdinnye, gránátalma, grapefruit, guava, kivi, körte, licsi, lime, málna, mandarin, mangó, mazsola, narancs, nektarin, olajbogyó, őszibarack, papaja, paradicsom, rebarbara, ribizli, sárgabarack, sárgadinnye, szeder, szilva, szőlő, vörösáfonya.
Gyógynövények és fűszernövények: aloe vera, ánizs, babérlevél, bazsalikom, bors keverék (fekete / fehér), borsmenta, cayenne-bors, csalán, curry, édesgyökér, fahéj, fokhagyma, gingkó, ginzeng, gyömbér, kakukkfű, kamilla, kapor, komló, koriander (levél), kömény, majoranna, menta, mustármag, petrezselyem, rozmaring, sáfrány, szegfűszeg, szerecsendió, tárkony, vanília, vörös chili, zsálya.
Húsok: bárányhús, bivaly, borjúhús, csirkehús, disznóhús, fogolyhús, fürjhús, kacsahús, kecskehús, lóhús, marhahús, nyúlhús, osztriga, pulykahús, rőtvad (szarvas-, őzhús), vaddisznóhús.
Zöldségfélék: articsóka, borsó, brokkoli, burgonya, cékla, cikória, csicseriborsó, cukkíni, édesburgonya, édeskömény (levél), fehér karóbab, fehérrépa, fejes saláta, hagyma, káposzta, lilakáposzta, kapribogyó, karfiol, kobaktök / futótök, mángold, mogyoróhagyma, padlizsán,
paprika, póréhagyma, ruccola, sárgarépa, spárga, spenót, széles bab, szójabab, torma, uborka, vizitorma, vörös vesebab, zeller, zöldbab, kelbimbó, lencse.
Olajos magvak: dió, fenyőmag, földimogyoró, kesudió, kókusz, makadámdió, mandula, mogyoró, paradió, pisztácia, tigrisdió / földimandula.
Gabonafélék: árpa, búza, búzakorpa, durumbúza, gliadin, gríz, köles, kukorica, kuszkusz, lenmag, maláta, pohánka, guinoa, rizs, rozsliszt, tönkölybúza, zab.
Egyebek: tea (fekete), tea (zöld), agar-agar, élesztő (sütő), élesztő, gesztenye, kakaóbab, gomba, kávé, kóladió, méz, nádcukor, napraforgómag, repcemag, szentjánoskenyér, szezámmag, tápióka.
Egyéb ételintoleranciák
Az ételintoleranciák mellett számos más mechnizmusra visszavezethető ételintoleranciát ismerünk. Ezek közül legtöbb valamilyen enzim hiányára vagy csökkent működésére vezethető vissza. Leggyakoribb ételintolerancia a laktózintolerancia.
Laktóz, fruktóz, laktulóz intolerancia vizsgálat
A laktóz a tejcukor, amit a vékonybélben a laktáz nevű enzim bont le emészthető részekre. Az enzim hiányában lép fel a tejcukor érzékenység vagy laktózintolerancia.
Fruktóz a gyümölcsökben előforduló szénhidrát, az intoleranciát enzimhiány okozza, tünetei a laktózintoleranciával azonosak.
Hogyan vizsgálható?
1. Kilégzéses teszt
Kilégzéses teszttel vizsgálható a laktóz (tejcukor), fruktóz (gyümölcscukor), laktulóz intolerancia. A baktériumbontás közben felszabaduló gáz képződésén alapul az érzékenység kimutatására szolgáló ún. hidrogén kilégzési teszt. Az éhgyomorra történő vizsgálat egy laktóz/fruktóz/laktulóz tartalmú tesztital fogyasztásával kezdődik, majd 15/30 percenként ellenőrzik a kifújt levegő hidrogén tartalmát. A vizsgálat 2 órás.
2. Genetikai teszt
A laktáz enzim működési hiánya lehet átmeneti (pl. fertőzés, bélgyulladás következtében), és lehet állandó - genetikai eltérés következtében. Azt, hogy a laktáz enzim működési csökkenése átmeneti vagy állandó, genetikai vizsgálattal határozható meg.
Az ételintoleranciák tünetei lehetnek:
- köldök körüli (görcsös) fájdalom
- puffadás, fokozott gázképződés
- hasmenés
- hányinger, hányás
- fejfájás
Lényeges kiemelni a hisztaminintoleranciát is. A hisztamin
az élő szervezetben jelen lévő természetes anyag, mely részben a szervezetben
termelődik, részben pedig élelmiszerekkel kerül be. A hisztamin talán
legismertebb funkciója az allergiás reakciókban betöltött szerepe. Az allergiás
rohamok alatt a hisztamin hirtelen és nagy mennyiségben szabadul fel, és
közvetítő anyagként játszik szerepet a jellegzetes tünetek - orrviszketés,
orrdugulás, orrfolyás, csalánkiütés, gyomor-és bélrendszeri panaszok -
kialakulásában. Bizonyos élelmiszerek is tartalmaznak hisztamint eltérő
mennyiségben, így az étkezések során is emelkedhet szervezetünkben a
hisztaminszint mértéke. Mindez problémát akkor jelent, ha a hisztamin lebontása
nem történik meg megfelelően. Ezt a jelenséget hisztamin intoleranciának
nevezzük.
Cöloákia - gluténérzékenység
A lisztérzékenység (cöliákia) a vékonybél krónikus, felszívódási zavarokkal járó megbetegedése, melyet a táplálkozás során bevitt növényi fehérje, a glutén vált ki az erre fogékony embereknél. A betegség kiváltója a búzában lévő gliadin. Emellett a rozs (secalin), az árpa (hordein) és feltehetően a zab (avenin) hasonló fehérjéi is fokozzák a gyulladást az arra érzékeny betegekben. A lisztérzékenységben szenvedőknél a vékonybél nyálkahártyája sorvadásnak indul. Mivel a tápanyagok felszívódásának jelentős része a vékonybélben található bélbolyhonkon keresztül történik, a betegség súlyos felszívódási zavarokhoz vezet. Klasszikus, ám nem csak a lisztérzékenységre jellemző tünet a hasmenés, a puffadás, valamint a nagytömegű, laza (gyakran bűzös) széklet. Ezt a panaszt a felszívódni képtelen, a táplálékból nem hasznosuló zsírok okozzák.
Az elégtelen fehérjefelszívódás miatt vízvisszatartás jelentkezik, a víz a szövetek között marad. Különösen a boka és a lábfejek környékén gyakori az ödéma kialakulása is. Elsősorban a zsírban oldódó vitaminok, illetve egyéb nyomelemek felszívódásának akadályoztatása miatt hosszabb távon további panaszok jelentkeznek. A vas és a B12 vitamin csökkent felszívódása miatt vérszegénység is kialakulhat, gyengeséggel, fáradékonysággal. A D-vitamin és a kálcium hiánya csontritkuláshoz vezethet. A kálium és a magnézium felszívódási zavara izomgyengeséget okoz. A K-vitamin hiánya véralvadási problémákkal jár.
A fentieken kívül gondolni lehet - egyebek mellett - lisztérzékenyégre az alábbi panaszok, betegségek esetén is:
- bőrtünetek - szimmetrikusan eloszló erősen viszkető kiütés a váll, ülep, fejbőr, térd, könyök területén,
- kopaszság - foltokban jelentkező kopaszság,
- pikkelysömör,
- ismeretlen eredetű májenzim-emelkedés,
- hölgyeknél a menstruáció elmaradása, meddőség.
Gyakran a vashiányos vérszegénység a lisztérzékenység egyetlen megnyilvánulása, ezért ismeretlen eredetű vérszegénységben fel kell hogy merüljön a kórkép lehetősége. A felnőttkorban diagnosztizált lisztérzékeny betegek többsége - ellentétben a gyermekgyógyászati esetekkel - nem alultáplált, sőt gyakran túlsúlyos. Felnőtteknél gyakran csak a tápanyag- és nyomelemhiány miatt kialakuló betegségek (vérszegénység, csontritkulás, stb.) kapcsán diagnosztizálják a betegséget.
A cöliákiával gyakrabban előforduló betegségek közé tartozik a cukorbetegség, az autoimmun májgyulladás és pajzsmirigygyulladás is. A nem diagnosztizált lisztérzékenység gyakori ok női meddőség esetén is. Egyes kutatások szerint a lisztérzékenység hatással van a pajzsmirigy működésére, és a gluténmentes étrend segít visszaállítani a normál pajzsmirigyműködést is.
Hogyan derítheted ki, hogy van-e gluténérzékenységed?
Vizsgálatok lisztérzékenység gyanúja esetén vérvétel során a gluténérzékenységre jellemző antitestek mutathatók ki, így a kórelőzmény megismerésén túl laborvizsgálat igazolhatja a betegséget. Jelenleg az anti-endomysium antitest (IgA) és a szöveti transzglutamináz elleni antitest (IgG) kimutatása az elfogadott, ez utóbbi érzékenysége és specificitása is 99 százalék fölötti. Pozitív laboreredmény esetén javasolt a vékonybél nyálkahártyájának biopsziás mintavétele gyomortükrözés során és szövettani vizsgálata.
Mire figyelj oda, ha bizonyítottan gluténérzékeny vagy?
A lisztérzékenységre nincs gyógymód, egyetlen kezelési lehetősége a teljes gluténmentes étrend. Ha ezt sikerül maradéktalanul megvalósítani, a tünetek megszűnnek, a szöveti eltérések rendeződnek.
Lisztérzékenyek számára tiltott ételek, italok: búza (liszt, búzacsíra), rozs, korpa, árpa, maláta, tönkölybúza, durumbúza, sör, whiskey, vodka, gin.
Nyomokban glutént tartalmazhatnak: stabilizátorok, karamell, citromsav, dextrin, maltodextrin, maltóz, növényi sűrítőanyag, rizstej, szójaital, szójaszósz, rokfort sajt, sütőpor, instant kakaó és kávé, levespor, mártáspor, mustár, ketchup, nápolyi, keksz, fogyókúrás porok.
Pékáruk, tésztafélék
A sikérmentes extrudált kenyerek és pelyhek kiválóak. A sütőporok sikérrel szennyezettek. A gluténmentes száraztészták főzés után keményebbek maradnak. Sűrítéshez kiválóan alkalmas a rizsliszt, a kukoricaliszt, a kukorica-, vagy burgonyakeményítő.
Húsok
A húsok nem tartalmaznak sikért, így azokat bátran lehet fogyasztani, elsősorban sovány csirke- és pulykahúst, halakat, sovány sertéshúst. Panírozáshoz is alkalmazhatod a fentebb említett liszteket, és gluténmentes morzsát. A húskészítmények, felvágottak és konzervek gluténtartalmúak lehetnek, így érdemes tájékozódni előzetesen, vagy pedig előre csomagolt termékeket kell választani, amelyek biztosan nem szennyeződtek gluténnel. Ezt a csomagoláson feltüntetett áthúzott búzakalász jelzi.
Tejtermékek
Az ízesítetlen tej és a tejtermékek fogyasztása megengedett, amennyiben nem szenvedsz tejcukor-érzékenységben. Ajánlható a túró, a sajtok legtöbbje, azonban a natúr kefir, tejföl és joghurt készítése során az állományjavító lehet sikértartalmú. A Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank listájáról érdemes tájékozódni a fogyasztható és kerülendő termékekről.
Tojás, zsiradékok
A tojás és a zsiradékok is fogyaszthatók, az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás alapelvei szerint, de a növényi eredetű zsiradékokat érdemes előnyben részesíteni.
Gyümölcsök, zöldségek
A gyümölcsök és zöldségek (friss, mirelit, konzerv) sem tartalmaznak glutént, ám egyes import termékeket (pl. zöldalma) bevonhatnak sikértartalmú állományjavítóval. A Magyarországon készült bébiételek gluténmentesek. Mivel a lisztérzékeny betegek a búzaliszt kerülése miatt általában kevesebb rostot fogyasztanak, kiemelten fontos a bőséges zöldség- és gyümölcsfogyasztás. Ezen élelmiszerek biztosítani tudják a szervezet vitamin és ásványi anyag ellátását is, ám hiányállapot esetén szükség lehet a D-vitamin, továbbá a vas és a kalcium étrendkiegészítőkkel történő pótlására is.
Nassolnivalók
Kiváló ropogtatni valók a rizs- és kukorica pelyhek, puffasztott rizsszeletek, olajos magvak. Az édességek közül azok fogyaszthatók, amelyek szerepelnek a hivatalos listán, pl. ostyák, kekszek, sütemények, cukorkák.
Fűszerek
Fűszerezésre a száraz és a zöld fűszernövények alkalmasak. Az ételízesítők, leveskockák, mártások, fűszerkeverékek, a ketchup, mustár és a majonéz is tartalmazhat glutént.
Italok
Az italok közül ajánlott a csapvíz, szénsavmentes ásványvíz, gyümölcslevek, üdítőitalok, teák, gyógyteák, valódi kakaó, babkávé, de az instant kávé általában malátából készül, így azt nem szabad inni. Az alkohol tartalmú italok közül nem fogyaszthatók a gabonából erjesztettek, mint a vodka, whisky, sör és gabonapálinka.
A gluténmentes élelmiszerek köre évről évre változik, így azokról folyamatosan tájékozódni kell. Az élelmiszereken figyelni kell a gluténmentes, gliadinmentes feliratokat, áthúzott búzakalászt, hiszen az összetevők felsorolása nem mindig 100 %-os. Az elhanyagolható mennyiségű glutén is károkat okoz az arra érzékeny emberek szervezetében.
Ha túlsúllyal küzdesz, fordíts megfelelő figyelmet az egészségi állapotod feltárására. Ebben segítségedre lehet endokrinológus, belgyógyász, diabetológus, obezitológus, hormonspecialista orvos. Ha a hormonális eltéréseket időben észleled és azokat kezelik, hatékonyabban és tudatosabban tudsz a testsúly kérdéssel is foglalkozni. Légy körültekintő! Problémád feltárásában segítségedre lehet Dr. Márián Alexandra belgyógyász, endokrinológus, háziorvos doktornő, aki segíti az én munkámat és fogyásomat is.