IDEÁLIS KALÓRIASZÁMOLÁSI MÓDSZERTAN


Két fogalmat kell tisztázni:

 1. Alapanyagcsere: ez az, amikor 0-24 csak fekszel és a létfenntartáshoz szükséges működéshez igényeli a szervezeted, vagyis ahhoz, hogy lélegezz, dobogjon a szíved, eméssz, stb. Itt még semmi másról nincs szó, ezért hívjuk ALAPanyagcserének.
 2. Tényleges energiaszint: ami viszont már a napi aktivitásoddal és célirányos mozgásoddal növelt energiaigény: vagyis számít az, hogy ülsz-e vagy akár könnyű fizikai munkát végzel és számít, hogy sportolsz-e vagy nem.

Ezt nem elég tudnod, mert:

 1. Ez a két határérték neked még nem elég, mert ahhoz, hogy fogyj, értened kell a két fogalom jelentését. Az alapanyagcsere alatti energia azt idézi elő, hogy még ahhoz sincs energiája a szervezetnek, hogy az önműködő folyamataihoz elég legyen. Ekkor történik az, hogy a szervezet elkezdi csökkenteni az anyagcsere ritmusát, szándékosan takaréküzemmódba kapcsol, ezt hívom én pánik reakciónak. Itt mi történik? A mérlegen azt látod, hogy fogysz mint az állat. De a valós az, hogy a szervezet a hiányzó energiát a saját izmaiból fogja nyerni. Ugyanis számára az egyetlen biztos tartalék a zsírraktár, ezért ha pánik van, akkor azt megőrzi két lakat alatt és máshonnan vesz magának energiát. Honnan? Vizet ad le és izmot bont le. Ezt hívjuk LÁTSZATFOGYÁSNAK. Rossz hírem van, így kezdődik a JOJO. Ez 100%-BAN visszahízásra van ítélve, sőt, itt történik az, hogy lefogysz x kg-ot és visszahízol x-szer 1,2 kg-ot. Azaz hízol a starthoz képest. A tényleges energiaszinted pedig az az érték, amivel szinten tartod magad, azaz se nem fogysz, se nem hízol. Nekünk a fogyáshoz ez sem jó.
 2. A fogyáshoz ezért az alapanyagcsere és a tényleges energiaszint 15%-kal csökkentett értéke közötti sáv a jó. Tehát alapanyagcsere az alsó határ és a tényleges energiaszint minusz 15% értéke a felső határ.
 3. De ne hogy azt hidd, hogy neked az alapanyagcserével a legjobb fogyni, mert minél alacsonyabb a kalória, annál jobb!!!! Ellenkezőleg. A fogyást NYOMON KELL KÖVETNIE A KALÓRIÁNAK. Vagyis hol kell kezdeni a fogyást? A tényleges energiaszint minusz 15%-on! És ahogy fogysz, ezt folyamatosan szépen bizonyos mérföldköveknél csökkenteni.
 4. Mi továbbá a gond az alacsony kalóriával? Az említett pánik reakció miatt a szervezeted lelassítja az anyagcserét, hogy kisebb üzemmódban tudja a dolgát végezni, ezért egyre csak csökkenő kalória mellett fogod tudni a fogyást fenntartani, majd egy idő után már 1000 kcal alatti energia mellett sem fogsz fogyni. És ennél a pontnál zabálni kezdesz, dobod az egészet a francba, fog itt szenvedi a lópikula, ha itt koplalsz és nincs eredménye.... hát igazad is van. Mert ennek eredménye így sosem lesz.
Ha a szervezet kevesebb felhasználható energiát kap, mint amennyire szüksége van, kalóriadeficitről beszélünk. A gond sokaknál az, hogy ez a kalóriahiány TÚL NAGY lesz és ezért a szervezet bepánikol, mert ÉHEZIK.


Nézzünk egy példát:

37 éves nő, 90 kg, 165 cm, ülő munkát végez, nem sportol. Ez egy mai magyar átlagos fiatal nőre rápasszol.Alapanyagcseréjéhez tanítottam egy képletet minden egyes könyvemben. Részletesen bemutattam a MIÉRTEKET a Mentorprogram könyvben.

Szóval a példa:

a) Alapanyagcsere
 • nők esetében: ((9,99 x testsúly kg) + (6,25 x testmagasság cm)) -(4,92 x életkor év) -161
 • férfiak esetében: ((9,99 x testsúly kg) + (6,25 x testmagasság cm)) -(4,92 x életkor év) +5
A példában szereplő nő esetén: ((9,99 x 90) + (6,25 x 165)) -(4,92 x 37) -161 = (899 + 1031) -182 -161 = 1587 | ebben az esetben az alapanyagcsere tehát 1587 kcal.b) Tényleges aktivitás szorzója:

 • ha teljesen inaktív, sport nélküli az életed: 1,3
 • ha hetente többször óvatosan edzel: 1,4
 • ha nagyon intenzíven edzel többször: 1,5-1,6

példánál maradva a 37 éves nő nem sportol, szorzója 1,3 --> 1587 x 1,3 = 2063 - ez a tényleges energia igénye, ha súlyt akarna tartani.

c) Fogyást segítő kalóriasáv kiszámolása

 • a példánál említett 2063 kcal az a tényleges energiaszint, ami ahhoz kell, hogy a hölgy megtartsa a súlyát, de ha fogyni szeretne, akkor 2 sáv közé kell szorítania a táplálkozást
 • a sáv: az alapanyagcsere és a tényleges energiaszint 15%-kal csökkentett értéke között van
 • jelen esetben a 2063 kcal 15%-a 309 kcal, azaz 2063 -309 = 1754 kcal - ez lesz tehát a felső kalóriaértékünk

a 37 éves, 165 cm, 90 kilós hölgy kalóriasávja fogyáshoz: 1587 -1754 kcal között mozog

azaz, ahhoz, hogy fogyjon, nem ehet kevesebbet mint ~1500-1600 kcal és nem ehet többet, mint ~ 1800 kcal, tehát sávja: 1500-1800 kcal között van

Tehát milyen kalóriával kell kezdeni?

 • Abban hiszek, hogy a fogyást nyomon kell kövesse a kalóriasáv, a példa felső felső határa lesz az indulás. Ezért az ő kezdő kalóriája 1800 kcal lesz.
 • Mivel kisebb súlyról indul a példában szereplő hölgy (100 kg alatt), ezért számára az ideális az, ha 10 kg fogyásonként csökkenti a felső határt, azaz 80 kg testsúly elérése után 1700 kcal, 70 kg testsúly elérése után 1600 kcal az irányadó.
 • Testmagasságához nézve 60-67 kg között van az ideális súlya, így, ha azt el szeretné érni, 1500-1600 kcal közötti étrenddel és aktivitással ez kivitelezhető fenntartósávként.
 • És ijesztő, ha jobban belegondolsz ebbe. Ennek a nőnek majdnem 1600 kcal CSAK az alapanyagcseréje, s a legtöbb ember 1200 kalóriával kezd el fogyni. Milyen szintű deficitet érünk el ezzel úgy, hogy a saját testünk önműködő folyamatait szabotáljuk. EZÉRT NINCS ENERGIÁD FOGYÁS KÖZBEN, MERT ANNYIT SE ESZEL, HOGY A TESTED NORMÁLISAN MŰKÖDJÖN ÉS AZT ÉRZED, MINDJÁRT ÖSSZEESEL.

Tegye fel a kezét, aki 90 kilósan 1800 kalóriát meg merne enni?

HÁT, NAGYON KEVESEN...Mert mi van a mai köztudatban?
 • Egyél 1200-1300 kalóriát
 • Szedjél hozzá bogyót
 • Mozogjál

NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM! Azért nem tudtok lefogyni, mert a legtöbben két dolgot csinálnátok:

 • vagy az alapanyagcsere szerinti kalóriával kezdenétek
 • vagy eleve 1200 kalória körül állítanátok be az étrendet
Én azért nem tudtam 12 éven át lefogyni, mert örökösen így, azaz rosszul döntöttem. Mindig alacsony kalóriás diétákat folytattam, majd persze sokáig nem bírtam, lévén nem volt arra sem energiája a szervezetemnek, hogy a létfenntartáshoz szükséges folyamatokat ellássa.

Tudjátok ilyenkor mit csinál a szervezetünk?

Mozgósítja az éhséghormonokat. Azaz arra akar minket kényszeríteni, hogy együnk. Ezért adjátok fel.Ezzel szemben, aki megérti, hogyan kell táplálkozni a fogyáshoz, az elköszönhet az éhségérzettől, s jóllakva, örömmel, boldogan kezd el fogyni magas kalóriával.

Miért? Azért mert EGÉSZSÉGES KALÓRIADEFICIT MELLETT a szervezet partnerré válik, hiszen nem sanyargatod, kap tőled elég energiát, de nem eleget ahhoz, hogy a súlyt megtartsd. Elengedi a zsírpárnákat, mert nincs oka pánikolni.

Nem győznek hálálkodni a Mentorprogramosok, hogy végre ehetnek eleget, nem kell koplalniuk és fogynak úgy, mint még soha.ITT KEZDŐDIK AZ ÉN MUNKÁM, HOGY ezt elmeséljem, a táplálékkiegészítő ipar hazugságait elmondjam, mert nem az étkezést kiváltó fehérjeporoktól és a zsírégetőktől fogtok lefogyni, nem a pyruvate-tól, a HCA-tól, a CLA-tól, a kollagéntől, az ilyen-olyan iszonyatosan felhájpolt mérgektől, hanem AZ ELÉGSÉGES KALÓRIAFOGYASZTÁSTÓL.


 • Nem kell magad halálra sportolni.
 • Nem kell halálra koplalnod.
 • Nem kell kerülnöd a burgonyát, a rizst, a tésztát, a kenyeret.
 • Nem kell lemondanod a kedvenc ételeidről.
Azért olvasod azt a google-ben, meg terméket értékesítőktől, hogy kell a sok fogyicucc, mert ők ebből szereznek milliárdos profitot. De ettől még rohadtul átvernek

NE ÉHEZZ! LAKJÁL JÓL! EGYÉL FINOMAKAT!Ez az egész kalória egyensúly csak a kezdet. Mondhatjuk, a ház alapja. Erre épül, hogy milyen eü gondjaid vannak, s hogyan kell esetben jó útvonalat találni. De aki a kalória keretnél már hibásan építkezik, sosem jut el a kéményig....

Ha egyedül nehéznek érzed a kalóriaszámolást és nem igazodsz ki azon, hogy személy szerint neked mi lenne az ideális kalória és ebbe hogyan tudsz étrendet betervezni, akkor jön az ingyenes anyagaimon felül a döntésed: segítsek neked összerakni, adjam a kezedbe, tanítsam meg?